Radio Norge i kontingent I

Sjefen for radiolaget i den første Norbatt-kontingenten var Bjørn Harald Olsen fra Harstad, som reiste til Libanon allerede med forpartiet. HF-en som var brukt helt i starten var den kjøretøymonterte 400-watteren AN/GRC-106. Radiolaget fikk tildelt to Landrover-jeeper (med store Volvo-dekk) og var mobile mellom Beirut i nord og Quiryat Shmona i sør.

– Vi landet i Beirut og dro ned til Metullah der vi ble møtt av liason-offiseren. Den første tiden i kontingent I holdt vi til ved et vannpumpehus i ei skråning på veien mellom Marjayoun og Ebel es Saqi. Vi holdt kontakt med radiostasjonene på Jåtta, men i kontingent I var hovedstasjonen på Holmenkollen. Når Jåtta brukte antennene på Kløfta ble forbindelsen ofte best. Den første tiden tok vi imot mange FN-direktiv på cw, for vi måtte reise uten at det ble mulig å få disse med oss. Om natta tok vi imot radiopressa. Sendingene av sitrappene tok helt i starten langt fra så mye tid som direktivene gjorde, forteller tidligere radiooffiser Olsen.

Radiolaget hadde ofte en Landrover i Beirut, mens den andre kunne være i Nord-Israel eller i Ebel es Saqi-området. Trafikken til Norge ble ofte sendt om kvelden fra Israel da BN-sjef, S-3, S-4 og radiooffiseren dro til Quiryat Shmona for å ta seg en dusj.

Reservesambandet var en sivil HF/VHF Motorola som canadierne sørget for. I den første kontingenten var det Canada som hadde ansvar for det interne radiosambandet i UNIFIL.

– Siden transceiveren kun kjørte simpleks var det sjelden aktuelt for andre enn oss på radioen å ringe hjem.  Forbindelsen var brukbar selv med piskantenne.  Vi hadde i det hele tatt få problemer med Radio Norge den første tiden. Jeg tror stasjonen aldri var nede, sier pioneren.

Transceiveren AN/GRC-106 som ble brukt ombord i radio-
jeepene. (Foto: Radio Prestige Collection.)

Etter hvert kom radiostasjonen på plass ca. 150 meter opp fra bataljonshovedkvarteret i Saqi, og da med dipol. Olsen mener det var der eierne av butikken «Brødrene Pettersen» bodde, selv om 27 år er gått siden den gang. 

Bjørn Harald Olsen kom tilbake til Norbatt i både kontingent XI og XVII, men da som sambandstroppsjef. I 2000 pensjonerte han seg etter de siste årene å ha hatt en sjefsjobb i Telenor Data i Oslo.

Lenker:

RC Sigs Militaria Web Site
http://www.rcsigs.ca/ViewPage/History/UNIFIL-CANSIGS/Page/11/

Tilbake til hovedsiden

Sist oppdatert: 04.06.05 14:22